Mudrost jednostavnog života – kako u 5 koraka izbaciti sve suvišno

Nikad nismo bili toliko opterećeni materijalnim kao što smo to danas. Naučili smo da je važno posjedovati i imati, a ne postojati, da je važno ono izvanjsko, a ne unutarnje. Bitno je ostaviti dojam, ali ne mudrošću vlastitog bića, nego brojem lajkova, kupnjom novog mobitela, automobila… I pritom smo negdje putem izgubili sebe.

Mudrost jednostavnog života – kako u 5 koraka izbaciti sve suvišno

bgn-slider-01-1200x589.jpg
Nikad nismo bili toliko opterećeni materijalnim kao što smo to danas. Naučili smo da je važno posjedovati i imati, a ne postojati, da je važno ono izvanjsko, a ne unutarnje. Bitno je ostaviti dojam, ali ne mudrošću vlastitog bića, nego brojem lajkova, kupnjom novog mobitela, automobila… I pritom smo negdje putem izgubili sebe. Stoga nije nikakvo čudo što većina nas svoju vrijednost procjenjuje na temelju visine honorara ili plaće koju zarađuje, kuće ili stana koji posjeduje. Onaj tko ima malo u materijalnom smislu osjeća se manje vrijednim u ovom potrošačkom društvu. Zbog takvih uvjerenja zagušujemo svoj život stvarima, pretrpavamo stanove i kuće predmetima koje smo jednom upotrijebili i možda nećemo nikad više. Stalno težimo za nečim novim želeći sebi „dodati“ vrijednost te ispuniti prazninu koju osjećamo. Čini se da smo odavno otvorili Pandorinu kutiju konzumerizma… No dobra je vijest ta da je sami možemo i zatvoriti, odbaciti ono što nam društvo i mediji nameću te živjeti po svome - jednostavno, mirno i u skladu sa svojim bićem. Pritom ne zaboravite da promjena uvijek kreće od vas, a ne od drugih.

Manje je uvijek više

Čak i kad ostvarimo svoje želje, iznutra ostajemo prazni i nesretni. I što više imamo, to je u nama više nemira i nezadovoljstva. Zar ne bismo iz toga trebali izvući pouku da smisao života nije u stjecanju materijalnih dobara i gomilanju predmeta? Osim što žudimo za uvijek novim stvarima, opteretili smo se i brojnim obavezama, zbog čega ne pronalazimo vremena za jednostavne ljudske emocije, smijeh i uživanje u sitnicama koje donosi svaki novi dan. Ako mislite da ste si zakomplicirali svakodnevicu, primijenite jednostavne korake kako biste si pojednostavnili život. Dopustite da otpadne sve nepotrebno, ono što guši vaš životni i mentalni prostor. Ne brinite se pritom što će drugi reći jer ti drugi su jednako nesretni kao i vi. Kad odbacite nepotrebno, primijetit ćete kako se povećava vaš vanjski prostor, ali i onaj u vama samima, i da polako popušta stres koji vas već godinama pritišće. Doslovno ćete početi lakše disati, a primijetit ćete i da čak više uživate u ono malo stvari koje imate. Jer – manje je više. Sjetite se da vi niste ono što posjedujete. U konačnici nitko ništa ne posjeduje, čak ni vlastito tijelo. Na ovaj svijet dolazimo bez ičeg i s njega odlazimo praznih ruku. Stoga, odbacite sve suvišno i budite više s manje. Vi sami ste vaša jedina i najveća vrijednost.  

Pojednostavite život u 5 koraka

 

1. korak: Izbacite iz životnog prostora sve što nema neku praktičnu svrhu

Prvo što možete učiniti jest da pregledate prostor u kojem živite: ladice, ormare, komode, tavan, podrum... Promotrite sve predmete koji zagušuju vaš prostor, koje ste možda dobili od nekog ili kupili kad vas je uhvatila šoping-groznica. Razmislite o tome koje od njih nikad niste koristili ili nikad nećete koristiti. Lista takvih predmeta sigurno će biti dugačka. Vjerojatno imate i neko staro računalo, koje je još u funkciji, ali više nije „in“. Možda ga možete pokloniti nekomu komu je potrebno, primjerice školi ili djetetu u susjedstvu. Otvorite ormar, izvadite sve iz njega pa izdvojite svu onu odjeću koja vam zaista više ne treba. Kad očistite ormar od svega nepotrebnog, osjetit ćete olakšanje. Sjetite se da postoje oni koji bi bili sretni da imaju barem jedne hlače ili majicu, a takvih je na svijetu mnogo.  

2. korak: Smanjite broj dnevnih zadataka i aktivnosti

Čini vam se da bi dan trebao trajati barem 48 sati jer nikad ne stignete sve napraviti? Zbog toga ne samo da ste opterećeni danju nego i noću pa vam opada i kvaliteta sna. Ako je tako, sigurno si nepotrebno zadajete previše dnevnih zadataka. Zapitajte se trebate li obaviti baš sve to što ste si zadali. Je li sve to od životne važnosti? Zapišite sve dnevne ili tjedne zadatke na papir te ih rangirajte po važnosti. Ono što vam se čini najmanje bitno, primjerice svakodnevni odlazak u kupnju namirnica ili neka aktivnost koju ste si zadali, a koja vas zapravo samo opterećuje, jednostavno prekrižite. Idete li u kupnju svaki dan, razmislite o tome da namirnice kupujete na veliko, na tjednoj ili mjesečnoj bazi. Na taj način ćete i uštedjeti.  

3. korak: Naučite sebe staviti na prvo mjesto

Često vam se događa da prihvatite neki posao ili zadatak samo zato što vam je teško reći „ne“. Ako mislite da je nepristojno odbiti nekog (naravno, na lijep način) i da je važno uvijek drugima ugađati, odbacite takvo uvjerenje. Budite sebi na prvome mjestu i nemojte misliti da je to sebično. Tek kad sredite svoj život i postavite prioritete, odbacite sve što vam oduzima energiju, možete naći vremena i za druge, a to ćete vrijeme onda provesti puno kvalitetnije.  

4. korak: Shvatite da je sve ono za čime sada žudite prolazno       

Kako biste prestali gomilati predmete, uvedite u život običnu meditaciju, odnosno sjedenje u tišini. Budite potpuno svjesni činjenice da ste vi promatrač. Ne samo da promatrate predmete, dakle vanjske objekte, nego i svoje tijelo, svoje misli i osjećaje. To znači da u vama postoji nešto što je stalno - to je vaša svijest, koja svjedoči svemu onom što je prolazno: predmetima oko vas, vašim mislima, osjećajima, brigama, nezadovoljstvu... Kad shvatite da je baš sve na svijetu prolazno i nestalno, pa samim time i da ne donosi trajnu sreću, prirodno ćete prestati biti vezani za materijalno. Primijetit ćete da ćete sve manje odlaziti u nepotrebne šopinge jer će duboko u vama biti spoznaja da ste i bez svega toga potpuni i cjeloviti. Zahvaljujući spoznaji o prolaznosti svega i vaš će se um umiriti. Misli i osjećaji će i dalje dolaziti jer njih se ne možete osloboditi dokle god ste vezani uz svoje tijelo, ali razlika će biti u tome što im više nećete pridavati važnost. Spoznaja o prolaznosti svega siguran je put prema jednostavnom i neopterećenom životu.  

5. korak: Umjesto kupljenim predmetima, okružite se prirodom… I vježbajte zahvalnost

Kad ste zadnji put sjeli na klupu, kamen, u travu, ispod krošnje stabla…? Kad ste posljednji put bili u šumi, promatrali rijeku ili more i slušali cvrkut ptica? Izgubili smo kontakt s prirodom, pa tako i sa samima sobom. No priroda je strpljiva, ona je uvijek tu za vas. Uvijek možete naći neki prečac do obližnjeg parka ili šume. Što češće boravite u prirodi jer ona je vaš jedini dom ovdje na Zemlji. To možete čak i ako živite u gradskoj sredini. Prošećite parkom, sjednite na klupu, osluškujte, promatrajte svijet oko sebe u tišini... Priroda nas uči jednostavnosti. Pogledajte kako žive oni koji su iz grada „pobjegli“ u prirodno okruženje: imaju samo onoliko koliko im je potrebno za život. Mnogima je to donijelo istinski unutarnji mir i sreću. Osim toga, kad pojednostavnite svoj život, počet ćete više uživati u sitnicama: u mirisu jutra, u zrakama sunca koje vas griju kroz prozor, u tuširanju prije spavanja, u mekoći kreveta… I svaki dan osjetite u srcu zahvalnost jer je već i sama činjenica što ste danas živi i što dišete dovoljan razlog za sreću. Nikakav predmet izvan vas samih ne može tome ništa ni dodati ni oduzeti.

CNS Medical Consulting Grupa © 2020 | OIB: 80918276872